czwartek, 27 maj 2021 11:33

Odmroź swój biznes na wiosnę! Lody w czasie pandemii

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
automaty do produkcji lodów automaty do produkcji lodów pixabay

Rok 2020 przyniósł ze sobą duży kryzys, uderzający w branżę gastronomiczną. Zarówno producenci lodów, jak i właściciele lodziarni z wytęsknieniem czekali na rozpoczęcie sezonu, który na ten moment stanął pod znakiem zapytania.

Trudno przewidzieć, jakie będą reakcje konsumentów, jednak nie przyglądaj się im biernie i podejmij odpowiednie działania, by rozwinąć swoją firmę.

Pokaż się w sieci

Obserwując każdą branżę, nie tylko gastronomiczną, zauważysz, że działania firm przenoszone są do internetu. Strony www, media społecznościowe, e-sklepy to najlepszy sposób, by dotrzeć do potencjalnych klientów. Jeśli Twoja lodziarnia nie ma konta na Facebooku lub Instagramie to koniecznie o to zadbaj, ponieważ w opinii wielu osób ona po prostu nie istnieje. Social media pozwalają na aktywny kontakt z konsumentem i efektywne budowanie własnej marki.

Lody na wynos – bezpieczna opcja

Na ten moment nie ma innej możliwości serwowania lodów, aniżeli na wynos. Swoją ofertę dostosuj jednak do klientów. Zacznij od opakowań, które powinny być estetyczne, funkcjonalne, a przede wszystkim w odpowiednich rozmiarach, tak, by każdy mógł wybrać odpowiedni dla siebie. Podobnie sytuacja wygląda z lodami – stwórz klientom możliwość samodzielnego łączenia i wybierania smaków. Zaopatrz się w wysokiej klasy automaty do produkcji lodów i zachęcaj jakością. Pokaż, że pomimo ograniczeń, Twój lokal nadal oferuje smakowite, indywidualnie skomponowane desery z myślą o każdym kliencie.

Jak przygotować się do dostawy

Dostawa do domu zdecydowanie jest wygodna dla klientów. Od przedsiębiorcy wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Powracając do tematu opakowań, pamiętaj, by posiadać też większe rozmiary. Niewielkie pudełka wielkości jednej porcji nie będą się opłacać zarówno klientowi, jak i Tobie. Optymalnie będzie, jeśli pomieszczą 0,5 kg oraz 1kg mrożonych słodkości, takich jak lody włoskie czy rzemieślnicze.

Równie ważny jest transport. Warto mieć własne auto z wbudowaną chłodnią lub na niewielkie odległości dowozić za pomocą Uber Eats czy Glovo. Innym rozwiązaniem, jest także mobilny konserwator do lodów.

Jeśli nie dowóz to co?

Jeśli nie masz możliwości dowożenia do klientów ich ulubionych deserów to zadbaj o uatrakcyjnienie oferty o nowe produkty i smaki. Stawiaj na wyjątkowe połączenia oraz wyśmienite desery lodowe. Nie zapominaj o świeżych owocach, kolorowych posypkach i rozmaitych dodatkach, które zachwycą podniebienia łasuchów. Pamiętaj też o odpowiednim wyeksponowaniu swoich smakołyków. Dzięki temu nikt nie przejdzie obojętnie obok Twojej lodziarni.

  • Tragedia na warszawskim Mokotowie - zatrzymano syna ofiary
    Tragedia na warszawskim Mokotowie - zatrzymano syna ofiary

    W piątek, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie, poinformował o zatrzymaniu 50 - letniego mężczyzny, podejrzewanego o zabójstwo swojej 84 - letniej matki. Ciało kobiety, znaleziono w bloku mieszkalnym na warszawskim Mokotowie. Trwa śledztwo, mające na celu wyjaśnienie wszystkich okoliczności, tego tragicznego wydarzenia.

    Napisano piątek, 17 maj 2024 08:06
  • Warszawa - pozwolenie na użytkowanie budynku przy Śródziemnomorskiej 37
    Warszawa - pozwolenie na użytkowanie budynku przy Śródziemnomorskiej 37

    Nadzór budowlany, odgrywa ważną rolę w procesie budowy budynków, ma za zadanie zapewnić bezpieczeństwa i zgodność realizowanych inwestycji, z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przypadek budynku przy ulicy Śródziemnomorskiej 37, na warszawskim Mokotowie jest przykładem skomplikowanej drogi, jaką niekiedy musi przejść projekt deweloperski, od momentu planowania, po finalne oddanie do użytku.

    Napisano środa, 15 maj 2024 17:21
  • Nowa siedziba warszawskiego Urzędu Pracy - centrum Woli  
    Nowa siedziba warszawskiego Urzędu Pracy - centrum Woli   

    W lipcu tego roku, niektórych mieszkańców stolicy, czeka znacząca zmiana, dotycząca organizacji wsparcia na rynku pracy. Urząd Pracy m.st. Warszawy, przenosi swoje usługi do nowego obiektu, co nie tylko oznacza zmianę adresu, ale również wyznacza nowe standardy w obsłudze klientów. Nowe "Centrum Kariery", zlokalizowane przy ulicy Kasprzaka 18/20 w dzielnicy Wola, ma stać się symbolem nowoczesnej i efektywnej pomocy, dla wszystkich poszukujących pracy, doradztwa zawodowego, szkoleń czy wsparcia w zakładaniu własnej działalności.

    Napisano wtorek, 14 maj 2024 16:40
  • To musisz wiedzieć, gdy kupujesz okulary ze szkłami Blue Control
    To musisz wiedzieć, gdy kupujesz okulary ze szkłami Blue Control

    Codziennie spędzasz godziny przed ekranami komputerów, smartfonów czy tabletów? Twoje oczy są więc narażone na niekorzystne działanie światła niebieskiego. Taka ekspozycja może prowadzić do poważnych dolegliwości. Z tego powodu coraz popularniejsze stają się szkła Blue Control. Zanim się na nie zdecydujesz, sprawdź, jak działają!

    Napisano wtorek, 14 maj 2024 13:08
  • Podjęto decyzję odbudowy centrum handlowego Marywilska 44
    Podjęto decyzję odbudowy centrum handlowego Marywilska 44

    W nocy z soboty na niedzielę, doszło do dramatycznych wydarzeń w Warszawie, które skutkowały całkowitym zniszczeniem centrum handlowego Marywilska 44. Pożar objął sześć hal, w których zlokalizowanych było ponad 1400 sklepów i punktów usługowych, prowadzonych głównie przez przedsiębiorców pochodzenia wietnamskiego oraz innych narodowości. Tragiczne zdarzenie, nie tylko zabrało dorobek życia wielu rodzin, ale również postawiło pod znakiem zapytania przyszłość biznesową tego miejsca.

    Napisano poniedziałek, 13 maj 2024 09:02