czwartek, 18 luty 2021 13:49

Czy warto uważać na konserwanty w jedzeniu?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
nizyna nizyna

Przeglądając różne produkty spożywcze na sklepowych półkach można zauważyć, że skład większości z nich to przede wszystkim sztuczne dodatki i konserwanty. Czy spożywanie tego rodzaju produktów jest dla nas bezpieczne? Czy też lepiej przerzucić się na tzw. żywność ekologiczną? Sprawdźmy, jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie.

 

Dlaczego producenci stosują chemię?

Już na starcie może pojawiać się pytanie, dlaczego w ogóle producenci żywności stosują w nich wszelkiego rodzaju dodatki i konserwanty. Okazuje się, że nie jest to podyktowane wyłącznie ich złą wolą, ale przede wszystkim zapotrzebowaniem na dane produkty oraz budową sieci logistycznej.

Konsumenci lubią mieć spory wybór, a jednocześnie wysoką dostępność interesującego ich produktu. Żywność musi zatem leżakować na sklepowych półkach tygodniami lub wręcz miesiącami. Bez odpowiednich konserwantów, takich jak np. nizyna, która znajduje się m.in. w serach, żywność uległaby zepsuciu w ciągu kilku dni. Sposobem na ominięcie tego procederu mogłyby być częste dostawy produktów do punktów dystrybucji, jednak to oznaczałoby kilkukrotne zwiększenie kosztów dostawy i mniejszą dostępność produktów na sklepowych półkach.

Nie oznacza to jednak, że producenci stosują konserwanty “bo muszą”. Niekiedy kierowane jest to czynnikami czysto finansowymi, jak ma to miejsce np. w przypadku stosowania tańszego i gorszej jakości oleju palmowego, zamiast zdrowszego oleju słonecznikowego.

Czy należy wystrzegać się konserwantów?

Skoro wiemy już, że nie da się w wielu przypadkach zrezygnować z różnych konserwantów to czy ich spożycie nie jest dla nas jakimś zagrożeniem dla zdrowia? Patrząc na to z perspektywy prawa i nieco ogólnikowo – nie. Wszelkie dopuszczalne normy zawartości konserwantów w żywności są ściśle regulowane przez polskie i europejskie rozporządzenia.

Dzięki szczegółowym badaniom, możemy wykluczać z obiegu szkodliwe dla zdrowia konserwanty, takie jak np. bifenyl, który został zakazany w Unii Europejskiej czy też w USA i Kanadzie. Niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zupełnie bezpieczni. Większość stosowanych w żywności konserwantów jest dla nas zupełnie bezpieczna, ale pod warunkiem umiarkowanego spożycia.

Jedzenie w nadmiarze przetworzonej żywności zawierającej konserwanty, może faktycznie odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Do typowych objawów niepożądanych można zaliczyć m.in. ból brzucha, biegunkę, wysypkę, zawroty głowy czy problemy z oddychaniem. Osoby uczulone na niektóre popularne substancje, takie jak np. ocet, powinny być szczególnie przezorne. Dlaczego? Ponieważ niewielka grupa konserwantów produkowana jest właśnie na bazie takich substancji. Przykładowo octan amonu pozyskiwany jest z połączenia amoniaku i kwasu octowego.

Inną kwestią może być jeszcze wpływ na zdrowie połączonych ze sobą konserwantów, ponieważ jak wiadomo, dosyć często zdarza się nam spożywać posiłki składające się z wielu różnych przetworzonych produktów. Patrząc na ogólną liczbę konserwantów oraz dodatków do żywności, możliwych kombinacji ich połączeń będzie zapewne kilkaset tysięcy. Chociażby z tego względu warto ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum.

  • Złodziej sprzętu elektronicznego na warszawskiej Woli zatrzymany
    Złodziej sprzętu elektronicznego na warszawskiej Woli zatrzymany

    Policjanci z warszawskiej Woli, zakończyli skutecznie dochodzenie w sprawie kradzieży, która miała miejsce w sklepie ze sprzętem elektronicznym. Zatrzymano 28 – letniego mężczyznę, który został oskarżony o kradzież towaru, o łącznej wartości przekraczającej 19 tysięcy złotych.

    Napisano poniedziałek, 29 kwiecień 2024 11:31
  • Remonty i objazdy w centrum Warszawy w weekend
    Remonty i objazdy w centrum Warszawy w weekend

    Tuż przed nadchodzącym, długim weekendem majowym, mieszkańcy i goście stolicy, będą musieli zmierzyć się z poważnymi zmianami w organizacji ruchu. Remonty ulic, w rejonach najbardziej reprezentacyjnych lokalizacji, takich jak Plac Teatralny, Nowy Świat czy Powiśle, spowodują konieczność korzystania z objazdów i zmodyfikowania tras komunikacji miejskiej. Działania te, są niezbędne do poprawy warszawskiej infrastruktury drogowej.

    Napisano piątek, 26 kwiecień 2024 11:31
  • Plac Pięciu Rogów w Warszawie - miejsce zmian i interakcji
    Plac Pięciu Rogów w Warszawie - miejsce zmian i interakcji

    Plac Pięciu Rogów, zlokalizowany w centrum miasta, jest jednym z tych miejsc, które dzięki nowoczesnym rozwiązaniom urbanistycznym, zyskały nowe oblicze i funkcję. Od momentu swojego otwarcia stał się punktem, który nie tylko służy mieszkańcom jako przestrzeń publiczna, ale również, jako miejsce licznych badań urbanistycznych. Wprowadzenie rzeźby "Pisklę. Drozd śpiewak" Joanny Rajkowskiej oraz systematyczne monitorowanie ruchu i interakcji społecznych dodatkowo podkreślają unikalność tego miejsca.

    Napisano czwartek, 25 kwiecień 2024 08:43
  • Awantura w sklepie na warszawskim Bemowie
    Awantura w sklepie na warszawskim Bemowie

    Warszawska dzielnica Bemowo, była świadkiem niepokojącego zdarzenia, w jednym z lokalnych sklepów, gdzie doszło do awantury z udziałem 34-letniego mężczyzny. Incydent, pełen agresji i groźb, zakończył się zatrzymaniem sprawcy przez policję.

    Napisano środa, 24 kwiecień 2024 08:41
  • Twoje miejsce na zdrowe zakupy online
    Twoje miejsce na zdrowe zakupy online

    W obliczu dynamicznie rozwijającego się rynku e-commerce, coraz więcej osób ceni sobie wygodę i szybkość, z jaką można dokonać zakupów bez wychodzenia z domu. Sklepy internetowe z artykułami spożywczymi, takie jak E.Leclerc w Warszawie, są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zdrową żywność dostępną online.

    Napisano wtorek, 23 kwiecień 2024 08:46